اولین بار است که به اینجا می‌آیید؟ راهنمای سایت را بخوانید!
Close Sidebar
وب‌سایت پرسش و پاسخ پارسی‌لاتک جایی برای پرسش و پاسخ درباره سیستم حروف‌چینی لاتک و بسته زی‌پرشین است. در اینجا می‌توانید سوال‌های خود را بپرسید و به سوال‌های دیگران پاسخ دهید.

محبوب‌ترین برچسب‌ها

رفع خطا جدول xepersian مراجع ریاضی‌نویسی شکل bidi فونت فهرست مطالب شماره‌گذاری منابع پانویس بیب‌تک tikz parsilatex تک‌لایو بیمر اسلاید زی‌پرشین پاورقی bibtex سربرگ نماد رسم شکل فرمول‌نویسی قالب ارجاع‌دهی biditexmaker هدر ویرایشگر beamer واژه‌نامه اندازه فونت texstudio عنوان فصل ماتریس اعمال نشدن تغییرات در پی‌دی‌اف رسم جدول bidipresentation شماره صفحه حاشیه رنگ عنوان شکل اسلاید فارسی محیط قضیه گراف مکان شکل tikzpicture حروف‌چینی کد شماره فصل enumerate tabriz_thesis نمایه align زیرنویس شکل کادر itemize فهرست اشکال الگوریتم عدم اجرا listings نیم‌فاصله متن لاتین و فارسی بسته فاصله بین خطوط قالب پایان‌نامه فرمول نصب تک‌لایو فارسی‌تک hyperref شماره فرمول glossaries کپشن نمودار خروجی لاتک حروف‌چینی چندستونی فونت فارسی و انگلیسی ماکرونویسی biditools شماره پاورقی پیوست‌ سوال امتحانی فاصله‌گذاری فرمول چندضابطه‌ای subfigure extrafootnotefeatures biditufte-book header texmaker pdf tex longtable تصویر شمارنده خطا texlive2015 زیرنویس رسم نمودار شماره‌گذاری صفحات پایان نامه دیاگرام فهرست جداول میک‌تک texlive2016 تنظیم جدول آکولاد kashida texworks caption اندیس اعداد فارسی lollipop iust-thesis multicol فصل‌نویسی شعر سوال چهارگزینه‌ای بولد تورفتگی فاصله عمودی pgfplots xindy چپ‌چینی اوبونتو میکروسافت ورد قاب geometry texlive fancyhdr وسط‌چینی تک لایو 2015 عنوان بخش شماره گذاری به‌روزرسانی بسته aimc46 صفر توخالی فرمول طولانی بیرون‌زدگی xelatex کاما tcolorbox پوستر فاصله سطرها نوشتافت شکست خط tex-programming فونت اعداد قرآن tabriz-thesis ایتالیک winedt جستجوی معکوس فلش جایابی تصویر فهرست تصاویر قالب کتاب پاراگراف‌بندی بازیابی اطلاعات هایپرلینک فهرست نمادها شمارنده فصل font محیط ریاضی رسم کادر جداکننده جدول طولانی به‌روزرسانی شماره‌گذاری فرمول algorithm2e فونت بولد proof equation bidipoem eps جدول افقی عکس پانویس چندستونی کمک مالی فاصله خطوط حروف‌چینی شعر زیرشکل minipage قلم پانویس پاراگرافی ltrfootnote پیوست computeautoilg متن فارسی و انگلیسی فرمول چندخطی neveshtuft غلط‌گیری املایی تک‌پارسی پیکان لاتکس tabular baselineskip شماره قسمت قسمت عنوان جدول
20 نفر آنلاین
0 عضو و 20 مهمان در سایت حاضرند
بازدید امروز: 5404
بازدید دیروز: 13894
بازدید کل: 26445963

چه تغییری در نسخه 17.6 بسته زی‌پرشین صورت گرفته است؟

0 رای
1,438 بازدید

چه تغییری در نسخه 17.6 بسته زی‌پرشین صورت گرفته است؟ چگونه می‌توان فاصله خط کرسی مناسب بصورت خودکار تعیین کرد؟

سوال شده اسفند 2, 1395 توسط وفا (24,846 امتیاز)

1 پاسخ

+3 رای
 
بهترین پاسخ

در این نسخه دستوری به نام \computeautoilg تعریف شده است که فاصله خط کرسی مناسب را انتخاب می‌کند. ilg مخفف interline glue می‌باشد.

این دستور نویسه‌های محدوده عربی را یکی یکی داخل یک کادر قرار می‌دهد و هر بار عمق و ارتفاع کادر را به بیشترین مقدار بروز می‌کند. پس از انجام این کار، اگر \baselineskip کمتر از جمع بیشینه عمق و بیشینه ارتفاع کادر باشد آنگاه جمع بیشینه عمق و بیشینه ارتفاع کادر را تقسیم بر \baselineskip می‌کند و حاصل یک عدد حقیقی است. سپس مقدار \baselineskip را برابر با جمع بیشینه عمق و بیشینه ارتفاع کادر می‌کند. برای این کار عدد حقیقی بدست آمده را به عنوان آرگومان دستور \linespread به کار می‌برد. در این صورت در فایل .log اطلاعاتی همانند زیر نوشته می‌شود:

Package xepersian Info: character with height+depth greater than current baseli
neskip found in font on input line 5.
Package xepersian Info: baselineskip changed to that height+depth! on input lin
e 5.

بدیهی است که اگر بخواهید اثر دستور \computeautoilg را خنثی کنید کافی است مقدار پیش‌فرض \baselineskip را بدهید:

\linespread{1}
\selectfont

این دستور نسخه بهینه شده فایلی است که چند سال پیش در سایت پارسی‌لاتک قرار داده بودم.

یک نمونه

\baselineskip پیش‌فرض لاتک بدون تغییر در مقدار \baselineskip:

\documentclass[a4paper,12pt]{article}
\usepackage{ptext}
\usepackage{xepersian}
\settextfont{Yas}
\begin{document}
\ptext
\end{document}

enter image description here

محاسبه \baselineskip بصورت خودکار و پویا:

\documentclass[a4paper,12pt]{article}
\usepackage{ptext}
\usepackage{xepersian}
\settextfont{Yas}
\computeautoilg
\begin{document}
\ptext
\end{document}

enter image description here

پاسخ داده شده اسفند 2, 1395 توسط وفا (24,846 امتیاز)
ویرایش شده اسفند 2, 1395 توسط وفا
درود
سپاس فراوان و خداقوت.
۱- آیا بهتر نیست این گزینه به صورت پیش‌فرض در زی‌پرشین فعال باشد و نیاز به صدور دستور computeautoilg نباشد؟
۲- من فعلا این بروزرسانی را ندارم. آیا هیچ یک از دوستان متنی را با این شیوه حروف‌چینی کرده‌اند که خروجی آنرا در اینجا قرار دهند؟
در مورد پرسش نخست شما من نظرم برای این است که این محاسبه بصورت یک دستور در اختیار کاربر قرار گیرد و برای آن دو دلیل دارم.

دلیل نخست این است که این دستور فاصله خط کرسی را بصورت خودکار و پویا محاسبه می‌کند. ممکن است در چندین جای متن بخواهیم با قلم‌های مختلف، اندازه قلم‌های مختلف فاصله خط کرسی را بصورت خودکار و پویا محاسبه کنیم. اگر این بصورت پیش‌فرض استفاده شود تنها می‌توان یک بار این محاسبه را انجام داد اما از آن‌جایی که این دستور در هر جا که استفاده شود فاصله خط کرسی را بصورت خودکار و پویا محاسبه می‌کند.

دلیل دوم این است که (همانطور که در پاسخ به آن اشاره شد) همه نویسه‌های محدوده عربی (۲۵۵ نویسه) را برای تعیین بیشترین ارتفاع و عمق مقایسه می‌کند. اگر کامپیوتر شما دارای منابع زیادی نباشد زمان پردازش کند خواهد بود بنابراین افرادی که کامپیوتر کند دارند شاید ترجیح می‌دهند که فاصله خط کرسی را بصورت دستی تنظیم کنند تا اینکه مجبور باشند زمان بیشتری برای پردازش اسنادشان با داشتن فاصله خط کرسی خودکار داشته باشند.

در مورد پرسش دو، پاسخم را ویرایش می‌کنم.
@  محمود امین‌طوسی
اینکه فرمودین:
«۲- من فعلا این بروزرسانی را ندارم. آیا هیچ یک از دوستان متنی را با این شیوه حروف‌چینی کرده‌اند که خروجی آنرا در اینجا قرار دهند؟»
چه فایلی رو تست کنم؟
متشکرم. مثلا متن موجود در پاسخ دوم پرسش http://qa.parsilatex.com/24089.
@وفا: با سپاس از پاسخ شما.
من ابتدا پاسخ آقای صفی‌اقدم را دیدم بعد متوجه پاسخ شما شدم.
آیا اگر این دستور در ابتدای یک سند بزرگ مانند مانند پایان‌نامه قرار گیرد، محاسبات مربوطه برای کل پایان‌نامه صورت می‌گیرد، یا فقط برای پاراگراف بعد از دستور یا به تعداد نویسه‌ها؟
اگر به تعداد نویسه‌ها باشد که نباید زمان زیادی بگیرد.
اگر این دستور در ابتدای یک سند بزرگ مانند مانند پایان‌نامه قرار گیرد، محاسبات مربوطه برای کل پایان‌نامه صورت می‌گیرد زیرا که از دستور \linespread استفاده می‌کند که بصورت داخلی توسط لاتک در همه جا تأثیر دارد.

من می‌توانم به راحتی کاری کنم که دستور \computeilg بصورت خودکار و بدون نیاز داشتن به استفاده توسط کاربر اعمال شود. برای این کار می‌توان کد داخلی لاتک را تغییر داد و هر جا که دستور \baselinestretch قرار دارد این محاسبات را انجام داد اما هر باری که قلم یا اندازه قلم تغییر کند، این محاسبات انجام می‌شود و اگر ۱۰ بار قلم یا اندازه قلم را تغییر دهید پس ۲۵۵۰ بار این مقایسه انجام می‌شود.

در حال حاضر من هدفم دریافت بازخورد از این دستور است. در نسخه بعد احتمالاً آن را بصورت کاملاً خودکار (بدون استفاده از خود دستور) خواهم کرد البته باز هم گزینه‌ای باید باشد که به کاربر انتخاب بدهد که این نحوه تغییر خودکار فاصله خط کرسی را خاموش و روشن کند.
...