یکی از چیزهای موردعلاقه هر مدیر سایتی، آگاه شدن از مشخصات و رفتار بازدیدکنندگان سایتش است. مشخصاتی مثل موقعیت جغرافیایی، نوع سیستم عامل، نوع مرورگر و حتی رزولوشن صفحه نمایش آنها.
برای رصد این مشخصات از سرویسهای آمارگیر سایت استفاده میشود. یکی از معروفترین آنها، سرویس آمارگیر گوگل است که ما هم از چند سال پیش تا حالا از آن استفاده میکنیم.
با توجه به اینکه عمر سایت فعلی، زیاد نیست، من در زیر، خلاصهای از آمارهای سایت فعلی به همراه تالار قدیمی را ارائه میدهم.
از ۳ آوریل ۲۰۱۲ که من آمارگیر را روی تالار نصب کردم تا به امروز، نزدیک به ۳۰۰۰۰۰ بازدیدکننده یکتا داشتهایم که در مجموع، نزدیک به ۲۰۰۰۰۰۰ بازدید داشتهاند.
از این تعداد بازدید، ۸۶ درصد آنها از ایران و بقیه از خارج از ایران بودهاند. نمودار فراوانی بازدیدها از کشورهای مختلف به صورت عکس زیر است.
همانطور که میبینید، از خیلی از کشورها بازدیدکننده داشتهایم. به عبارت دقیقتر، تا این لحظه، از ۱۲۵ کشور، بازدیدکننده داشتهایم. ۲۸ کشور اول بازدیدکننده، اینها هستند:
دقت داشته باشید که عددهای ستون سمت راست، تعداد بازدید نیست. بلکه تعداد Session بوده که تعریف آن به صورت زیر است:
A session is the period time a user is actively engaged with your website, app, etc.
All usage data (Screen Views, Events, Ecommerce, etc.) is associated with a session.
بنابراین در هر session چندین بازدید (گاهی تا ۱۳ بازدید) اتفاق میافتد. به عنوان مثال از کشور افغانستان نزدیک به ۱۵۰۰ بازدید داشتهایم. کشور تاجیکستان از بین این ۱۲۵ کشور، در رتبه ۶۱ام قرار دارد و نسبت به افغانستان، تعداد بازدید خیلی کمتری دارد (در حدود یکپانزدهم افغانستان) که البته طبیعی است؛ چون رسمالخط افغانستان مثل ما فارسی است و لذا تقریباً نیاز به هیچگونه تغییری در کدهای زیپرشین و حتی فونتهای فارسی ندارند.
نکته جالب، قرار گرفتن کشور پاکستان در رتبه ۱۶ و عراق در رتبه ۲۵ است که شاید به خاطر استفاده از زیپرشین برای زبان پشتو و زبان کردی باشد. خودم به شخصه تا به حال یک راهنمای استفاده از زیپرشین برای زبان کردی دیدهام.
نکات پایانی:
- تعداد بازدیدها بسیار بیشتر از رقم ۲۰۰۰۰۰۰ است (بنا به تجربه شخصی، گاهی تا سه برابر رقم فعلی!)؛ چون آمارگیر گوگل یک کد جاوااسکریپت است که روی بعضی از گوشیهای موبایل یا توسط کاربران روی بعضی از مرورگرها غیرفعال میشود؛ بنابراین بازدیدهای این دسته از کاربران، در آمار بالا لحاظ نمیشود.
- هیچکدام از بازدیدهای بالا، ربات نیستند؛ چون آمارگیر گوگل، اصلاً بازدیدهای رباتها را نمیشمرد.
- قرار گرفتن کشورهای پیشرفته در بالای لیست، شاید به دلیل آزادی اینترنت در آن کشورها باشد؛ چون بعضی از کاربران با فیلترشکنهایی وارد سایت میشوند که سروهای آنها در این کشورها قرار دارد؛ البته شاید به دلیل تعداد بالای مهاجران ایرانی به این کشورها هم باشد.
قبول دارم که این آمار، دقیقاً بیانگر میزان استفاده از زیپرشین نیست؛ اما تا حدودی میتواند جواب سوال شما هم باشد.
ویرایش
یادم میآید یکبار از من در مورد رنج سنی و جنسیت کاربران سایت پرسیدید؛ بنابراین دو نمودار زیر را هم ببینید.
جنسیت کاربران
اگر دوست دارید بدونید سرویس آمارگیر گوگل چطور اطلاعات دو نمودار بالا را تعیین میکند، بخش How Google determines demographic information این صفحه را بخوانید.