اولین بار است که به اینجا می‌آیید؟ راهنمای سایت را بخوانید!
Close Sidebar
وب‌سایت پرسش و پاسخ پارسی‌لاتک جایی برای پرسش و پاسخ درباره سیستم حروف‌چینی لاتک و بسته زی‌پرشین است. در اینجا می‌توانید سوال‌های خود را بپرسید و به سوال‌های دیگران پاسخ دهید.

محبوب‌ترین برچسب‌ها

رفع خطا جدول xepersian مراجع ریاضی‌نویسی شکل bidi فونت فهرست مطالب شماره‌گذاری منابع پانویس بیب‌تک tikz parsilatex تک‌لایو بیمر اسلاید زی‌پرشین پاورقی bibtex سربرگ نماد رسم شکل فرمول‌نویسی قالب ارجاع‌دهی biditexmaker هدر ویرایشگر beamer واژه‌نامه اندازه فونت texstudio عنوان فصل ماتریس اعمال نشدن تغییرات در پی‌دی‌اف رسم جدول bidipresentation شماره صفحه حاشیه رنگ عنوان شکل اسلاید فارسی محیط قضیه گراف مکان شکل tikzpicture حروف‌چینی کد شماره فصل enumerate tabriz_thesis نمایه align زیرنویس شکل کادر itemize فهرست اشکال الگوریتم عدم اجرا listings نیم‌فاصله متن لاتین و فارسی بسته فاصله بین خطوط قالب پایان‌نامه فرمول نصب تک‌لایو فارسی‌تک hyperref شماره فرمول glossaries کپشن نمودار خروجی لاتک حروف‌چینی چندستونی فونت فارسی و انگلیسی ماکرونویسی biditools شماره پاورقی پیوست‌ سوال امتحانی فاصله‌گذاری فرمول چندضابطه‌ای subfigure extrafootnotefeatures biditufte-book header texmaker pdf tex longtable تصویر شمارنده خطا texlive2015 زیرنویس رسم نمودار شماره‌گذاری صفحات پایان نامه دیاگرام فهرست جداول میک‌تک texlive2016 تنظیم جدول آکولاد kashida texworks caption اندیس اعداد فارسی lollipop iust-thesis multicol فصل‌نویسی شعر سوال چهارگزینه‌ای بولد تورفتگی فاصله عمودی pgfplots xindy چپ‌چینی اوبونتو میکروسافت ورد قاب geometry texlive fancyhdr وسط‌چینی تک لایو 2015 عنوان بخش شماره گذاری به‌روزرسانی بسته aimc46 صفر توخالی فرمول طولانی بیرون‌زدگی xelatex کاما tcolorbox پوستر فاصله سطرها نوشتافت شکست خط tex-programming فونت اعداد قرآن tabriz-thesis ایتالیک winedt جستجوی معکوس فلش جایابی تصویر قالب کتاب پاراگراف‌بندی بازیابی اطلاعات هایپرلینک فهرست نمادها شمارنده فصل font محیط ریاضی رسم کادر جداکننده جدول طولانی به‌روزرسانی فهرست تصاویر شماره‌گذاری فرمول algorithm2e فونت بولد proof equation bidipoem eps جدول افقی عکس پانویس چندستونی کمک مالی فاصله خطوط حروف‌چینی شعر زیرشکل minipage قلم پانویس پاراگرافی ltrfootnote پیوست computeautoilg متن فارسی و انگلیسی فرمول چندخطی neveshtuft غلط‌گیری املایی تک‌پارسی پیکان لاتکس tabular baselineskip شماره قسمت قسمت عنوان جدول
4 نفر آنلاین
0 عضو و 4 مهمان در سایت حاضرند
بازدید امروز: 654
بازدید دیروز: 23075
بازدید کل: 26394159

پشتیبانی از موتورهای pdftex و luatex در بسته‌های bidi و xepersian چگونه و در چند مرحله انجام می‌شود؟

+1 رای
80 بازدید

پشتیبانی از موتورهای pdftex و luatex در بسته‌های bidi و xepersian چگونه و در چند مرحله انجام می‌شود؟

سوال شده 4 روز قبل توسط وفا (24,846 امتیاز)
نمایش از نو 2 روز قبل توسط وفا

1 پاسخ

+1 رای
 
بهترین پاسخ

پس از انتشار نسخه 41.0 بسته bidi و نسخه 25.9 بسته xepersian، من هیچ تغییر جدیدی در راستای مدرن‌سازی بسته‌ها ندادم تا اگر مشکلی با سیستم جدید ترتیب فراخوانی بسته‌ها وجود دارد گزرش بشه و درست بشه و توی این مدت مشکلات گزارش شده رو درست کردم و نسخه‌های تازه‌ای از بسته‌ها به CTAN دادم.

توی این پرسش و پاسخ گفتم که در کنار حل مشکلات فعلی بسته‌ها، قدم بعدی برای مدرن‌سازی بسته‌ها پشتیبانی از موتور luatex و pdftex هست و این برای تک‌لایو ۲۰۲۶ آماده خواهد بود. حالا که سیستم جدید ترتیب فراخوانی بسته‌ها به پایداری رسیده و مشکلی توی چند روز گذشته گزارش نشده، من کارم رو برای پشتیبانی از موتور luatex و pdftex آغاز می‌کنم. این کار در چند مرحله زیر به همین ترتیب انجام می‌شود:

  • ایجاد ابزار اولیه حروف‌چینی نوشتارهای راست به چپ و پارسی با موتورهای luatex و pdftex
  • پشتیبانی در موتورهای luatex و pdftex از همه بسته‌هایی که نسخه کنونی بسته‌های bidi و xepersian در آن‌ها برای حروف‌چینی راست به چپ و پارسی تغییر می‌دهند.
  • جایگزینی کدهای تک با کد lua تا جای ممکن برای خوانایی، سادگی و سرعت بیشتر.
  • ما تا به حال برای داشتن ترتیب درست حروف الفبای پارسی در نمایه و واژه‌نامه، از پیش‌پردازنده xindy استفاده می‌کردیم. برای موتور luatex می‌توان کاری که xindy برای ترتیب حروف الفبای پارسی انجام می‌دهد را بصورت مستقیم در خود luatex و بدون استفاده از هیچ پیش‌پردازنده‌ای انجام داد.
  • استفاده از کتاب‌خانه mplib موتور لواتک برای حروف‌چینی کد متاپست بصورت مستقیم در فایل تک و بدون احتیاج به اجرای متاپست بصورت جداگانه.
  • نوشتن unicode bidirectional algorithm برای موتور luatex تا نیازی به استفاده از دستورات \lr و \rl هنگام استفاده از luatex نباشد.
  • نوشتن الگوریتم کشیدگی برای موتور luatex.
پاسخ داده شده 4 روز قبل توسط وفا (24,846 امتیاز)
ویرایش شده 2 روز قبل توسط وفا
درود وفا جان،

ممنون از توضیحات و تلاش‌هات برای توسعهٔ این زیرساخت.

این پشتیبانی luatex آیا احتمالا منجر به پایین اومدن اون موانع اولیه و سختی یادگیری تک برای مبتدیان میشه؟ منظورم اینه که برای اون دسته از کسانی که بخوان مشارکت و کمک کنن به توسعهٔ این پروژه آیا این باعث میشه که کار نسبتا راحت‌تری داشته باشن چون بیشتر کد به یک زبان برنامه‌نویسی سطح بالاتر و راحت‌تری خواهد بود؟ خواستم ببینم این موضوع رو درست فهمیدم یا نه.

یه سوال دیگه‌ای هم در مورد پشتیبانی pdftex و luatex داشتم. آیا این می‌تونه به این کمک کنه که بتونیم خروجی‌های دیگه‌ای مثل HTML بگیریم با استفاده از بسته‌هایی مثل TeX4ht؟ این بسته‌ها معمولا با dvi کار می‌کنن که خوب xelatex پشتیبانی نمی‌کرد و البته فکر کنم luatex هم این کار رو نمیکنه. اما گفتم شاید راه‌کار‌های دیگه‌ای داشته باشه که با استفاده از اونا بشه خروجی HTML گرفت. اگه اطلاعاتی در این مورد هم داری ممنون میشم به اشتراک بگذاری.

ممنون.
درود. از پرسش شما سپاسگزارم.

پاسخ پرسش اول بله هست. در موتور LuaTeX می‌توانید از زبان برنامه‌نویسی Lua استفاده کنید که یادگرفتنش ساده است و شاید حتی توی دو سه روز بتونید یاد بگیریدیش. از طرف دیگر چون بیشتر افراد با زبان‌های برنامه‌نویسی مثل C و python و ... آشنا هستند، یادگیری Lua و کد نوشتن به این زبان براشون راحت‌تر هست چون براشون آشناتر هست تا زبان ماکرونویسی خود تک.

برای پرسش دوم الان هم می‌تونید از tex4ht استفاده کنید منتها به جای دستور htlatex باید از دستور htxelatex استفاده کنید. tex4ht از همه بسته‌ها پشتیبانی نمی‌کنه و احتمالا از بسته bidi و xepersian هم پشتیبانی نکنه و احتمالا خطا بگیرید اما افزودن این پشتیبانی کار سختی نیست.

در مورد luatex میشه کاری کرد که نیازی به برنامه tex4ht نباشه و این کار را بصورت مستقیم و بدون نیاز به tex4ht انجام داد. البته اینکه می‌گم میشه این کار رو انجام داد منظورم این نیست که این امکان بصورت آماده در luatex برای درست کردن فایل html از فایل tex فراهم هست بلکه میشه این کار را در زبان برنامه‌نویسی Lua انجام داد.
درود

از تلاشهای شما سپاس‌گزارم.

پس از به سرانجام رسیدن هدفی که در این‌جا توضیح دادید، آیا میتوان با استفاده از PlainTeX نوشتارهایی به زبان پارسی تولید کرد؟
درود. از پیام شما سپاسگزارم. این امکان همیشه وجود داشته اما اگر انتخاب کنید که از فرمت Plain TeX استفاده کنید، خودتون باید همه کارها رو انجام بدهید (اعداد پارسی در محیط ریاضی و ... )

\font\tenrm="IRXLotus:mapping=persian-tex-text" at 20pt
\let\today\relax
\input bidi
\setRTL
\rm
این یک متن نمونه است.
\bye
...